Имате ли навършени
18 години?
Трябва да имате навършени 18 години, за да достъпите съдържанието на тази страница.

Да Не
Запомни
История
Производствени
мощности
Пазари
Кариери

Виното и Траките

Thracians

По българските земи вино се е произвеждало още преди повече от 5000 години. Тогава земите ни владеят древните траки, за които се смята, че са поставили основите на винарството и лозарството.

Траките са създателите на култа към виното и са го използвали като ритуален дар за своите божества. В онзи красив древен свят, пълен със загадки, виното е било средство за единение с боговете. То било използвано от жреците в ритуалите и мистериите разиграващи се в тракийските светилища.

trakite Villa Yambol

Богът на виното, лозарството и веселието - Дионис

Богът на виното, лозарството и веселието – Дионис, и неговите Дионисиеви празници, по време на които буйните вакханки танцуват с малки сърпове в ръка в чест на виното, заемат централно място в тракийската култура. Първоначално вино се произвежда главно по поречието на реките Марица и Тунджа и около морските пристанища, което обяснява факта, че и днес тези райони са с едни от най-силните традиции в производството на вино.

Dionysus

trakite Villa Yambol

Златни и сребърни тракийски съкровища

Доказателство за почитта на траките към виното са и откритите в България златни и сребърни тракийски съкровища, повечето от които са красиви сервизи за сервиране и консумиране на вино. Траките са считани за едни от най-добрите винари в Античността, а ароматното и силно вино, произвеждано от тях, е прочуто в цял свят, като дори самият Омир не пропуска да увековечи неговите качества.

trakite Villa Yambol
trakite Villa Yambol
trakite Villa Yambol
trakite Villa Yambol

Виното и кръвта

Имайки предвид, че тракийският храм символизира работата и функциите на слънцето, а слънцето от астрологична гледна точка е свързано със сърцето, то логиката следва, че според траките виното на свой ред е имало пряка връзка с кръвта. Ето защо виното и кръвта като носител на духа още от дълбока древност са били свързвани със свещенодействия.

trakite Villa Yambol