Eng Bul Rus

Имате ли навършени
18 години?
Трябва да имате навършени 18 години, за да достъпите съдържанието на тази страница.

Да Не
Трябва да приемете нашите "Условия за ползване" за да продължите!!
Запомни
История
Производствени
мощности
Пазари
Кариери

Новини

Гергана, Дора и Антоанета – представяне на три дами от амбициозния екип на Винпром Ямбол

25.10.2013

Нека ви представим три слънчеви дами, които са незаменима част от екипа на Винпром Ямбол. Тяхната всеотдайност и любов към професията е пример как човек може да постигне идеалния баланс между личното и професионалното. Защото както е казал Конфуций: "Намери си работа, която обичаш, и никога няма да ти се налага да работиш.” Материалът е публикуван на страниците на списание „Бакхус”:

"Луд късмет!" възкликва Гергана Крикорян, "Изобщо не съм си представяла!" Тя е директор производство във Винпром Ямбол, където от няколко седмици работи една изключителна за технолозите придобивка – винарна за микровинификация. Но възклицанието не е свързано с нея. То се отнася до събитие в личната й история. Когато изучава винопроизводство в края на 1990-те, тя дори не смее да мисли, че някога ще си намери работа по специалността. Затова мястото, което се отваря в лабораторията на една от избите при дипломирането й, днес продължава да й се струва почти неправдоподобен шанс. С такъв хоризонт от преди десетилетие, сега тя си дава сметка колко много отвъд него се е озовала – с ръководна позиция в една от най-големите и заети изби на България, а от тази година – с всички идеални компоненти, за които един винен технолог може да мечтае в професията си където и да е по света. Засадените преди пет до седем години лозя на Винпром Ямбол навлизат в своята най-добра фаза, с изключително разнообразна сортова структура, а в единия край на асфалтовата площадка се издига току що откритата изба за винифициране на малки обеми вино. С политиката на Винпром Ямбол да поддържа голямо разнообразие от брандове и класове вино, технолозите в момента са нещо като виртуозен художник пред широко празно платно, а зад гърба му – стена от бои и четки. Като Декстър, най-после пуснат в своята лаборатория.

Гергана Крикорян не е единственият водещ технолог в избата, чийто хоризонт е бил разтеглен по подобен невероятен начин. Дора Колева, началник на производството, и Антоанета Михова, началник на избата, са в подобна позиция. Те са завършили пловдивския Университет по хранителни технологии горе-долу по същото време, и подобно на цялото свое покоение също не са имали особени надежди за професионално развитие. "Като студентка съм имала голямо желание да работя по специалността си, но не съм го очаквала", казва Антоанета. Малко по-късно тя крачи през двора на избата, спира пред току що пристигналите от лозето щайги, и триумфално размахва изваден отвътре, безупречен грозд.

Лозята на Винпром Ямбол са садени с идеята за изработването на висок клас вина, така че Гергана, Антоанета и Дора са заети с проекта вече от няколко години. Сега, с първата реколта, от която се винифицира и в малки обеми, те са пред нова стъпка в кариерата си – момент, когато многобройните им дегустации на български и чуждестранни вина, сравнението на реколти, следенето на модата на световния пазар, лабораторните изследвания, работата по лозята – всичките им усилия ще бъдат оползотворени във висш пилотаж във виното. И, вероятно, ще доведат до нов тип популярност на българския пазар и нови медали на международните изложения.

Обратно към новини