Eng Bul Rus

Имате ли навършени
18 години?
Трябва да имате навършени 18 години, за да достъпите съдържанието на тази страница.

Да Не
Трябва да приемете нашите "Условия за ползване" за да продължите!!
Запомни
История
Производствени
мощности
Пазари
Кариери

Новини

Тероарното вино от Тополица получи двоен златен медал на The Balkan International Wine Competition

31.05.2018

“Вила Ямбол“ се отличи сред най-добрите изби в региона

Тероарното вино от Тополица, произведено от „Вила Ямбол“, получи двоен златен медал на конкурса The Balkan International Wine Competition, който се проведе през месец май в столицата. В него участваха винопроизводители от държави от Балканския полуостров, Централна и Източна Европа, Черноморския регион, както и винарски изби от други региони. Журито в конкурса включваше световни винени експерти, сред които Master of wine и Master of sommelier, специализирани винени журналисти, дегустатори на международни състезания и търговци.

Виното от микрорайона Тополица на „Вила Ямбол“ е едносортово от Сира, реколта 2016, отлежало 18 месеца във френски дъбови бъчви в лимитиран брой от 6000 бутилки. Носителят на приза е част от поредицата тероарни вина, които производителят планира да пусне на пазара от есента. Тероарът е ключова характеристика за високия клас вина. Представлява комбинацията от почвите и климатът, които определят специфичния вкус и узряването на гроздето в определен район, микрорайон или отделен парцел. От значение е също ориентацията и наклона на лозето. Установено е, че при висококачествените вина спецификите на тероара доминират над характеристиките на сорта. Заедно с награденото вино от The Balkan International Wine Competition, изба „Вила Ямбол“ е подготвила и специални вина от микрорайон Болярово и от Тенево. Това от Болярово стана единственото българско вино със златен медал на Vinalies Internationales.

Общо двойните златни медали в състезанието бяха 16 вина. От тях седем отидоха за гръцки вина, пет си разделиха българските представители. От състезанието „Вила Ямбол“ спечели и един бронзов медал за своето Kabile Сира Резерва, което също ще бъде пуснато на пазара тази есен.

Обратно към новини
Тероарното вино от Тополица получи двоен златен медал на The Balkan International Wine Competition