Eng Bul Rus

Имате ли навършени
18 години?
Трябва да имате навършени 18 години, за да достъпите съдържанието на тази страница.

Да Не
Трябва да приемете нашите "Условия за ползване" за да продължите!!
Запомни
История
Производствени
мощности
Пазари
Кариери

Новини

Златен медал за шардонето на Villa Yambol от Chardonnay du Monde 2012

10.04.2012

Villa Yambol Chardonnay 2011 на „Винпром Ямбол" получи Златен медал от 19-тото издание на най-престижния международен конкурс за вина от сорта Шардоне - Chardonnay du Monde 2012, състоял се в  Chateau des Ravatys (Бургундия) от 7 до 10 март.

В Chardonnay du Monde 21012 са предствени 908 вина от 43 страни. Оценяването е направено при стриктно спазване на международните правила и процедури за гарантиране на качеството. 50% от оценителите са от страни с традиции във винопроизводството извън Франция. Дегустациите са продължили четири дни, а с медали са оценени 303 вина или 1/3 от всички 908 вина. Разпределението на медалите е както следва: 67 – златни, 191 – сребърни и 45 – бронзови. На изложението Chardonnay du Monde 2012България взе 2% от всички медали.

Амбицията на това международно състезание е да селектира най-добрите вина Шардоне на база на присъщите само на тях качества. Целите са: Да се поддържат мерките за гарантиране на високо качество, предприети от производителите на Шардоне в световен мащаб. Да се демонстрира разнообразието на произвежданите вина Шардоне. Да се създаде място за срещи на ангажираните с Шардоне, като по този начин се съдейства за подобряване на качеството на този сорт. Да се подпомагат изследванията и рапространяват вече натрупаните знания за Шардоне. Да окуражава търсенето на качеството при организиране на конкурси за вина чрез подобряване познанията на дегустаторите за Шардоне.

Също така Chardonnay du Monde се ангажира да създаде организация на мрежов принцип на производителите на Шардоне, която да подпомага разпространението на информация за сорта и да обучава дегустатори как да оценяват вината.

Помощ за подобряване на интерпретацията на резултатите от дегустиране чрез улесняване на въвеждане на данните и използване за анализ на компютъризирани бази данни е друга амбиция на Chardonnay du Monde. Освен това се предвижда и създаване на програма за обучение за акредитирани оценители за нуждите на Chardonnay du Monde. И не на последно място да се събере на едно място информацията за вината Шардоне, участвали в конкурса.

Обратно към новини