Eng Bul Rus

Имате ли навършени
18 години?
Трябва да имате навършени 18 години, за да достъпите съдържанието на тази страница.

Да Не
Трябва да приемете нашите "Условия за ползване" за да продължите!!
Запомни
История
Производствени
мощности
Пазари
Кариери

Новини

Фенове на "Стралджанска" откриха идеалния коктейл с ракия

27.09.2019

Търсенето на перфектния микс продължи близо месец

С ефектен микс от уникална шоу програма и модерни авторски питиета беше отбелязан финалът на първия по рода си конкурс за най-оригинална многокомпонентна напитка с ракия “В търсене на съвременния български коктейл”. Специално за събитието, зад бара на „Стралджанска“ мускатова застанаха топ миксолозите Александър Симеонов и Николай Вангелов от Nomad Barman. Те подготвиха няколко вариации на популярни коктейли с традиционния български алкохол, шест от които бяха представени пред избрани ракиени фенове - победители в конкурса.

„Събитието е представяне на коктейлите пред публиката, като освен като награда, искаме да чуем и тяхното мнение за вкуса и начина на представяне на ракията“, споделят от избата производител на „Стралджанска“ „Вила Ямбол“. „Интересът към конкурса доказа, че голяма част от хората използват ракията за коктейли и са склонни да я приемат като съвременна напитка, отвъд клишето“, допълват от избата.

Именно това - да бъде представена по по-атрактивен и съвременен начин е мисията, зад която застава любимата премиална ракия „Стралджанска“ този сезон. Ето защо, от началото на септември марката представя уникална коктейлна платформа, която показва модерното лице на любимото националното питие - http://straldjanska.online.   Тя включва както интерпретации на различни алкохолни миксове – както класически и наложили се коктейли, така и най-новите трендове с ракия, сред които БЛЪДИ МАРИЯ, СТРАЛДЖА ХАЙБОЛ, СТРАЛДЖА ШПРИЦ, СТРАЛДЖА ОЛД ФЕШЪН, ЕНЕРДЖИ ХАЙБОЛ и СТРАЛДЖА САУЪР. Предстои, авторските коктейли да бъдат включени в менютата в заведения в цялата страна, като лансирането им ще бъде обявено на FB страницата на марката.

Родните бармани Александър и Николай, които са носители на много международни награди, също са на мнение, че качествената българска ракия по нищо не отстъпва на останалите популярни основи за приготвянето на коктейли. Според тях, любимото национално питие прави все по-смели стъпки в навлизането си в коктейлната култура и затова двамата работят активно за налагането и популяризирането му в барове и ресторанти. „Хубавата, висококачествена българска ракия вече е питие за удоволствие, което се консумира в умерени количества и търси нова, модерна форма. Така националното питие бавно си проправя път от масата към бара“, разказва Александър Симеонов. „В последните години коктейлната култура у нас се е подобрила в пъти. Ако преди са се предпочитали повече високоалкохолни напитки, то сега се поръчват по-леки и по-семпли питиета, които се приготвят лесно. „Вече се наблюдава много засилен интерес към премиалните марки, консуматорите имат по-високи изисквания и критерии към напитките, а „Стралджанска“ мускатова ракия се налага като предпочитана марка сред хората, за които консумацията е въпрос на удоволствие“, допълва колегата му Николай.

Интересен факт, свързан с производството на „Стралджанска“ е, че „Вила Ямбол“ е една от малкото изби със собствено звено за производство на бъчви. В тяхната работилница и до днес работи най-стария бъчвар в България бай Вълчо, който продължава да предава опита си на по-младите. За бъчвите за ракия, използва български дъб. Именно качествената дървесина обогатява и формира финалните нюанси в аромата и вкуса на „Стралджанска“, убедени са технолозите на избата. Цветът на „Стралджанска“ е лек, кехлибарен. На нос се открива чист мускатов аромат с тонове на роза и смокиня. Вкусът е плътен, на добре узрял мускат.

 

Обратно към новини
Фенове на