Eng Bul Rus

Имате ли навършени
18 години?
Трябва да имате навършени 18 години, за да достъпите съдържанието на тази страница.

Да Не
Трябва да приемете нашите "Условия за ползване" за да продължите!!
Запомни
История
Производствени
мощности
Пазари
Кариери

Виното и Траките

Thracians

По българските земи вино се е произвеждало още преди повече от 5000 години. Тогава земите ни владеят древните траки, за които се смята, че са поставили основите на винарството и лозарството.

Траките са създателите на култа към виното и са го използвали като ритуален дар за своите божества. В онзи красив древен свят, пълен със загадки, виното е било средство за единение с боговете. То било използвано от жреците в ритуалите и мистериите разиграващи се в тракийските светилища.

trakite Villa Yambol

Богът на виното, лозарството и веселието - Дионис

Богът на виното, лозарството и веселието – Дионис, и неговите Дионисиеви празници, по време на които буйните вакханки танцуват с малки сърпове в ръка в чест на виното, заемат централно място в тракийската култура. Първоначално вино се произвежда главно по поречието на реките Марица и Тунджа и около морските пристанища, което обяснява факта, че и днес тези райони са с едни от най-силните традиции в производството на вино.

Dionysus

trakite Villa Yambol

Златни и сребърни тракийски съкровища

Доказателство за почитта на траките към виното са и откритите в България златни и сребърни тракийски съкровища, повечето от които са красиви сервизи за сервиране и консумиране на вино. Траките са считани за едни от най-добрите винари в Античността, а ароматното и силно вино, произвеждано от тях, е прочуто в цял свят, като дори самият Омир не пропуска да увековечи неговите качества.

trakite Villa Yambol
trakite Villa Yambol
trakite Villa Yambol
trakite Villa Yambol

Виното и кръвта

Имайки предвид, че тракийският храм символизира работата и функциите на слънцето, а слънцето от астрологична гледна точка е свързано със сърцето, то логиката следва, че според траките виното на свой ред е имало пряка връзка с кръвта. Ето защо виното и кръвта като носител на духа още от дълбока древност са били свързвани със свещенодействия.

trakite Villa Yambol