Eng Bul Rus

Имате ли навършени
18 години?
Трябва да имате навършени 18 години, за да достъпите съдържанието на тази страница.

Да Не
Трябва да приемете нашите "Условия за ползване" за да продължите!!
Запомни
История
Производствени
мощности
Пазари
Кариери

Новини

Отлежали тероарни вина от Болярово, Тенево и Тополица впечатляват ценители

15.10.2019

Ревниво пазената колекционерска серия пленява гостите на най-добрите ресторанти от тази есен

Романтични легенди и действителни истории пазят спомена за „Розата на ветровете“ – маркера върху моряшкия компас, който не веднъж е спасил живота на хиляди мореплаватели в открито море. В лозарството обаче, тази „роза“ е позната като ориентир в отглеждането на доброто грозде. Така се появява специфичния подход за избор на почва, спрямо силата и посоката на ветровете за даден район, благодарение на което лозята раждат най-хубавите плодове, предпоставка за изключителността на виното.

Вдъхновени от опита на поколения енолози, преди цели 13 години експертите на Вила Ямбол засаждат лозя с цел да получат най-доброто вино години по-късно. Именно плодовете на тази технология изпълват с богатство от вкусове и аромати нова колекционерска серия отлежали вина Vineyards Selection от микрорайоните Болярово, Тенево и Тополица. Те пленяват гостите на най-добрите ресторанти у нас от тази есен с богат набор от усещания - празник за сетивата на винените ценители.

Бутиковата партида вино на микрорайон Болярово е чисто Каберне Совиньон, отлежало 18 месеца във френски бъчви. Лимитираната серия от Тенево е купаж от сортовете Мерло, Каберне Фран и Пти Вердо, което отлежава 16 месеца във френски дъбови бъчви, а това от Тополица е чиста Сира - отлежала 12 месеца във френски барици. С трите висококачествени напитки избата демонстрира силата на тероара – ключова предпоставка за продукти от най-висок клас. Любопитна подробност е, че селектираното грозде от лозови масиви, засадени по източните склонове на Стара планина, се бере ръчно в малки касетки. Първият етап е традиционната за дедите ни открита ферментация в малки бъчви от български дъб. Следва  микровинификация в малки съдове и отлежаване в бъчви от френски дъб.

 

Лимитираните серии и от трите микрорайона, вече се радват на световно признание от най-престижните международни конкурси, проведени в рамките на настоящата година. Високо признание и доказателство за безупречното ниво и отличното качество на производството във Вила Ямбол е почетният златен медал, който беше отсъден за Vineyards Selection Сира от Тополица на конкурса Los Angeles International Wine Competition, където получи 90 точки. В рамките на същия форум, журито отсъди сребърен медал за купажното вино от микрорайон Тенево, а виното Vineyards Selection Каберне Совиньон от Болярово завоюва бронзов медал. В началото на годината пък, рубиненият еликсир от същия микрорайон спечели сребърен медал от конкурса Vinalies Internationales, а на пътуващия международен конкурс Mondial de Bruxelles му бе отсъдено златно отличие.

Обратно към новини
Отлежали тероарни вина от Болярово, Тенево и Тополица впечатляват ценители