Eng Bul Rus

Имате ли навършени
18 години?
Трябва да имате навършени 18 години, за да достъпите съдържанието на тази страница.

Да Не
Трябва да приемете нашите "Условия за ползване" за да продължите!!
Запомни
История
Производствени
мощности
Пазари
Кариери

Новини

Сомелиер N1 на България отличи Villa Yambol със златен медал в рамките на конкурса Vino Balkanika 2012

12.04.2012

Най-добрите енолози на Балканския полуостров отново се събраха, за да определят и наградят вината на наложени изби от България, Гърция, Косово и Македония. Те дойдоха в страната ни по покана на Съюза на Енолозите в България (СЕБ) за второто издание на конкурса за вина от местни сортове гроздеVinoBalkanika. Тази година сред редицата експерти в журито бяха доц. Христо Спасов от УХТ Пловдив и Георги Михов, носител на признанието „Енолог на България” за 2011 г. Те и още водещи експерти от региона на Балканите оценяваха вината по 100-точковата система, а регламентът на провеждане на дегустациите бе реализиран по международните правила на OIV.

Тази година със Златен медал в категорията за чистосортови вина на VinoBalkanika 2012 бе отличено виното Villa Yambol Mavrud 2010 на един от най-старите винопроизводители у нас Винпром Ямбол. Лозята на компанията са разположени в известния с плодородието и благоприятния си климат регион на Южна България, където гроздето зрее равномерно, сочно и сладко. Именно благодарение на отличните показатели на суровината в последствие може да се гарантират и качествата на виното или ракията, коментираха от винпрома. Самият производител на Villa Yambolимаблизо вековна история, а вината на компанията от години печелят медали от конкурси в страни като Франция, Великобритания, Германия, САЩ, Белгия и много други.

В рамките на три дни журито проведе слепи дегустации на вината, като всяко вино бе оценявано по редица критерии. Освен бистротата, цвета, аромата и вкуса по отделно, експертите оценяваха и по хармонията между всички тези компоненти, която реално прави виното характерно и може да го отличи от останалите. По-интересно е, че според експертите вината могат да имат различни нюанси, които варират на сладък пипер до канела и други, но не могат да бъдат доловени с лекота от потребителите. В дългосрочен план конкурсът VinoBalkanikaцели да изведе традициите на регионалното винопроизводствоне само в съзнанието на потребителите, но и на винената карта на Европа.

Обратно към новини