Eng Bul Rus

Имате ли навършени
18 години?
Трябва да имате навършени 18 години, за да достъпите съдържанието на тази страница.

Да Не
Трябва да приемете нашите "Условия за ползване" за да продължите!!
Запомни
История
Производствени
мощности
Пазари
Кариери

Новини

Вила Ямбол е най-добрата изба за 2017 година

12.03.2017

Новата й марка Кабиле получи своят първи „Златен ритон“ и цели три златни медала още с първото си участие в международна дегустация.

Националната лозаро-винарска камара отличи Вила Ямбол за изба на годината, като връчи на изпълнителния й директор своята ексклузивна титла „Бъчва на годината“, с която всяка година браншовата организация отличава водещият за годината винопроизводител. Титлата за Вила Ямбол дойде заслужено след отличителното представяне на вината на компанията в рамките на ежегодния конкурс, който се организира по време на Винария. Избата взе една пета от всички медали, раздадени в конкурса, като се отличи с най-високата титла „Златен ритон“ и получи 9 златни и 4 сребърни медала. Най-впечатляващ бе силният старт на новата им марка КАБИЛЕ, чието пускане бе обявено само преди седмица по повод професионалния празник Трифон Зарезан. От избата още през силната си гроздоберна кампания обявиха, че с новата реколта 2016 ще пуснат на пазара и висококачествена нова винена марка, която ще спечели бързо популярност сред любители и професионалисти. Тази висока заявка бе подкрепена преди още марката да е налична в националната търговска мрежа, което ще се случи до две седмици, увериха от Вила Ямбол.

С получаването на „Златен ритон“ КАБИЛЕ Шардоне и Совиньон блан бе обявено за най-добро бяло вино от последна реколта сред стотици конкуренти. Само 83 вина от общо 360 участващи получиха медали в рамките на конкурса, като 9 от 50-те златни бяха за Вила Ямбол, а останалите бяха разпределени между десетина други водещи винопроизводители от България, Молдова, Македония, ЮАР, Азербайджан, Русия и Турция, обявиха от НЛВК.

Още през изминалата година Вила Ямбол се открои като една от водещите винарски изби в България, след като вината й получиха редица международни признания само в първите месеци на 2016-та. През февруари взеха Златен ритон, 5 златни и 1 сребърен от Винария, през март получиха други две отличия от прочутия конкурс Mundus Vini, а през април злато от Concours Mondial de Bruxelles, с които само за първите четири месеца на годината добавиха цели 9 златни медала към колекцията си. С медалите от тази година отличията за качества на вината им надскочиха 80, което дава основание на производителя да се наложи като най-доказаната изба в България.

Изба Вила Ямбол датира от 1924 година и днес е един от основните представители на традиционното българско винопроизводство по света. Регионът на Ямбол е втори по производство на селскостопанска продукция в България, в това число качествено бяло и червено грозде. Той доказано е винарски регион и това е исторически заложен факт. Историята на града започва още преди създаването на българската държава. През 293 година там е построен величествен град с божественото име Диосполис — град на Зевс. Според историческите и археоложки сведения, сегашната територия може би е сред първите географски региони в света, където са се отглеждали лозови насаждения и се е произвеждало вино от траките. Това се подкрепя и от разкопките на местността Кабиле, разположени в близост до града, които датират от четвърти век преди Христа. Градът носи името на богинята Кибела, която е почитана като майка на възраждащата се природа и плодородните земи, покровителка на лозята и първородна сила зад всяко вино, произведено през последните 4000 години в ямболския регион. Пак тук е създаден и първият декрет за подкрепа на лозарството през 2 век.

Обратно към новини
Вила Ямбол е най-добрата изба за 2017 година
Вила Ямбол е най-добрата изба за 2017 година
Вила Ямбол е най-добрата изба за 2017 година
1 / 3