Eng Bul Rus

Имате ли навършени
18 години?
Трябва да имате навършени 18 години, за да достъпите съдържанието на тази страница.

Да Не
Трябва да приемете нашите "Условия за ползване" за да продължите!!
Запомни
История
Производствени
мощности
Пазари
Кариери

Новини

„Вила Ямбол“ посрещна „Ловци на храна“

26.10.2018

Chef Андре Токев и Събин преоткриват традициите на траките в храната и напитките

„Вила Ямбол“ посрещна „ловците на храна“ Chef Андре Токев и асистентът му Събин Ранков в разгара на гроздоберната кампания. Повод за тяхното гостуването стана заснемането на епизод от предаването за кулинарен туризъм  „Ловци на храна“ по bTV, посветен на традициите на траките във винопроизводството. Домакините показаха на Chef Андре Токев лозовите си масиви край село Тенево (на 18 км от избата), където са селектираните червени и бели лозя, сред които и Каберне Фран, Мерло, Пети Вердо. Разговорите между изпълнителния директор Красимир Аврамов и известния кулинар ще разкрият на зрителите повече за наследството на ямболския регион в правенето на вино и защо там почти няма къща без лозе. Двамата ще опитат и от серията вина – Kabile и Villa Yambol, вдъхновени от древната култура по тези земи. Кулинарията е история и историята е кулинария, защото всяка рецепта разказва част от миналото на един народ. “Траките са използвали виното за връзка с боговете и са имали специални ритуали, чрез които са се свързвали с божественото именно чрез тази напитка“, споделя Chef Токев докато приготвя своето специално ястие с риба и грозде, вдъхновено от културата на траките.

Красимир Аврамов на свой ред пък му предложи различни съчетания с вина на избата. Двамата опитаха както комбинации с бяло, с розе, така и с червено вино и развенчаха още един мит, че рибата не се комбинира добре с червени вина. Дегустираните вина бяха Villa Yambol Мускат, Villa Yambol розе, Kabile Шардоне и Совиньон блан и Kabile Мавруд и Кaберне Совиньон. „За мен най-важните неща, за да се получи вкусно вино са добро грозде, сплотен и подготвен екип и възможност да се прилагат най-модерните технологии. Обиколил съм над 30 държави, където се прави вино. Колегите също имат възможност да пътуват и всяка нова и интересна практика, която видят, опитваме и в нашето производство. Във винарството хоризонтите са безкрайни и именно умението да се учиш всеки ден прави работата интересна и успешна“, разказа още Красимир Аврамов.

Докато Краси и Андре се включват в гроздобера и приготвят ястие, съчетавайки го с подходящо вино, любопитният асистент на Chef готвача - Събин успява да обиколи  производствената база на “Вила Ямбол“. Там той се запознава и с най-възрастния бъчвар у нас – бай Вълчо, който му дава първите уроци за правене на бъчви. Това е едно от уникалните предимства на „Вила Ямбол“ – тя е единствената със собствена работилница за производство и реновиране на  бъчви. Използва за реновиране бъчви от български и френски дъб, а за производство – български от Странджа Сакар и Източна Стара планина. Технологията на обгаряне на дъба е заимствана от най-добрите френски шата. На това специално място Събин ще има привилегията да опита и вина с различна степен на отлежалост и ще бъде въведен с първи стъпки по професионално дегустиране и оценка на вината от технолозите на „Вила Ямбол“.

Обратно към новини
„Вила Ямбол“ посрещна „Ловци на храна“
„Вила Ямбол“ посрещна „Ловци на храна“
„Вила Ямбол“ посрещна „Ловци на храна“
„Вила Ямбол“ посрещна „Ловци на храна“
„Вила Ямбол“ посрещна „Ловци на храна“
„Вила Ямбол“ посрещна „Ловци на храна“
1 / 6