Eng Bul Rus

Имате ли навършени
18 години?
Трябва да имате навършени 18 години, за да достъпите съдържанието на тази страница.

Да Не
Трябва да приемете нашите "Условия за ползване" за да продължите!!
Запомни
История
Производствени
мощности
Пазари
Кариери

Новини

„Вила Ямбол“ спечели осем медала на престижен конкурс в Париж

07.03.2019

За втора поредна година избата е първенец от България по брой отличия

 

За втора поредна година „Вила Ямбол“ е първенец по брой спечелени медали от родни изби на един от най-престижните винени конкурси в света Vinalies Internationales. Състезанието се проведе в Париж в началото на март. Винарната грабна общо 8 от 17 отличия за родни вина. Така тя подобрява резултата си от миналата година, когато отново бе първа от България с пет отличия.

Абсолютен рекордьор през 2019 е серията Kabile със седем медала. Двата златни са за Kabile Сира 2017 и Kabile Мерло и Каберне Совиньон 2016. Сребърните отличия са общо шест – пет от тях отново за марката Kabile: за розето, за Мерло Резерва, за Каберне Совиньон Резерва, за Шардоне и за Мавруд и Каберне Совиньон, както и един сребърен за тероарното вино от микрорайон Болярово от Каберне Совиньон.

“Щастливи сме, че правим хубави български вина, които не остават незабелязани на международната винена сцена. Ще продължим да гарантираме с високото качество на продуктите си имиджа на страната като винопроизводител. Това е правилната посока.”, коментираха от „Вила Ямбол”.

Тази година в конкурса Vinalies Internationales бяха изпратени 3340 проби от 45 държави. Състезанието се провежда под патронажа на OIV (Международна организация по лозата и виното). Световни винени експерти, разделени в групи между 5 и 7 човека, дегустират „на сляпо“ пробите. По регламент двама от членовете на всяка комисия трябва да са французи. Накрая председателят на комисията обобщава в реално време направените коментари за всяко вино и, ако е необходимо, се пристъпва към дискусия, докато се оформи единно мнение.

Ето какво споделиха от журито по повод на златния медалист Kabile Сира: „Оставяме да бъдем съблазнени от изтънчените аромати на сладки подправки, с нотки на конфитюр от малини, вишна и виолетки. Вкусовите ни рецептори ликуват под въздействието на меките и гладки танини, нотките на черен шоколад и касис“. За другото българско вино във златен медал Kabile Мерло и Каберне Совиньон 2016 експертите посочват: „Това вино с цвят тъмна череша ни напомня разходките в гората в търсене на горски плодове. Следва завръщане в кухнята, където приготвяме фини конфитюри с аромати на ванилия и къкрещи червени плодове, чийто аромат се разлива в цялото помещение. Вкусът е също толкова богат и приятен.”

Обратно към новини
„Вила Ямбол“ спечели осем медала на престижен конкурс в Париж
„Вила Ямбол“ спечели осем медала на престижен конкурс в Париж
1 / 2