Eng Bul Rus

Имате ли навършени
18 години?
Трябва да имате навършени 18 години, за да достъпите съдържанието на тази страница.

Да Не
Трябва да приемете нашите "Условия за ползване" за да продължите!!
Запомни
История
Производствени
мощности
Пазари
Кариери

Новини

Вила Ямбол със златно и сребърно отличие от международния винен конкурс Винобалканика

30.04.2014

Вила Ямбол си тръгна с два медала от четвъртото издание на международния винен конкурс Винобалканика, който се проведе от 26 до 28 април 2014 във Велико Търново. Златото бе връчено за Villa Yambol Mavrud 2013 в Категория А - бели, розови и червени чистосортови вина от PPN и PON сортове или местно селектиран сорт. В същата категория Вила Ямбол получи и сребърен медал за Villa Yambol Mavrud 2012.

Конкурсът Винобалканика се организира от Съюза на енолозите в България като целта му е да популяризира местни сортове вино за страните от Балканите и Черноморието, насърчавайки по този начин производството и консумацията им.

„Надявам се, че чрез общи усилия не само ще помогнем на по-широката, а защо не и европейската публика, да опознае нашите местни сортове”, каза Станимир Стоянов, председател на СЕБ.

По време на дегустациите бяха отличени вина, произведени с участието на сортове от еколого-географски групи Черноморска (Proles Pontica Negr. PPN) и Източна (Proles Orientalis Negr. PON) или сортове, които са селектирани и разпространени в страните от Балканския полуостров и Черноморския басейн.

Участниците бяха класирани в четири категории:

  • Категория А: Бели, розови и червени чистосортови вина от PPN и PON сортове или местно селектиран сорт.
  • Категория В: Бели, розови и червени купажни вина с минимум 50% участие на PPN и PON сортове или местно селектиран сорт.
  • Категория С: Бели, розови и червени купажни вина с минимум 15% участие на PPN и PON сортове или местно селектиран сорт.
  • Категория D: Специални вина с минимум 15% участие на PPN и PON.
Обратно към новини