Eng Bul Rus

Имате ли навършени
18 години?
Трябва да имате навършени 18 години, за да достъпите съдържанието на тази страница.

Да Не
Трябва да приемете нашите "Условия за ползване" за да продължите!!
Запомни
История
Производствени
мощности
Пазари
Кариери

Новини

Vineyards Selection Тенево е най-високооцененото червено вино в света

23.05.2023

За първи път вино от България получава толкова престижна награда на Concours Mondial de Bruxelles

Българското винарство записа огромен пробив на международната сцена. За първи път най-доброто червено вино в света идва от нашата страна. Това е Vineyards Selection Тенево, произведено от „Вила Ямбол“. То се превърна в най-високооцененото червено вино сред 4836 изпратени проби в тазгодишното, тридесето издание на престижния винен форум Concours Mondial de Bruxelles. Българската напитка спечели титлата International Revelation Red Wine за първи път в историята на винения форум.

Общо 73 български вина взеха участие в тазгодишния конкурс, от които 27 получиха медали. Това означава почти 37% наградени вина, надминавайки средния успех в състезанието от 25-28%. Сред спечелените медали, най-престижното отличие бе Голям златен. То се връчва само на 1% от вината в Concours Mondial de Bruxelles. Освен 13 златни и 11 сребърни медала, България бе отличена с три Големи златни медала, сред които и Vineyards Selection Тенево. Отличеното вино се произвежда от селектирани лозови масиви  на „Вила Ямбол“ в микрорайон Тенево. То е направено от три сорта – Мерло, Каберне Фран и Пети Вердо, реколта 2017.

По брой медали, лидер отново е „Вила Ямбол“ – общо шест за бели и червени вина и други два за розе, чиято част от конкурса Mondial de Bruxelles се проведе по-рано тази година. Там производителят записа златен медал за розето Kabile и Vineyards Selection. Със злато са отличени и Kabile Шардоне и Совиньон блан, Kabile Резерва Мерло, Kabile Резерва Каберне Совиньон, Kabile Резерва Сира. Сребро спечели Vineyards Selection Трояново от сортовете Совиньон блан и Шардоне.

Vineyards Selection e колекционерската серия вина на „Вила Ямбол“, създадена с идеята да разгърне най-пленителните характеристики на тероара на Източна Тракийска низина. Червените вина са създадени от три микрорайона – Тенево, Тополица и Болярово. Насажденията в Тенево са от 2005 година. „Това не е просто резултат от упорит труд и много усилия, това вино е една сбъдната мечта. Още със засаждането на лозята в тези микрорайони, си поставихме за цел да създадем уникални вина, които да демонстрират силата на тероара и какъв потенциал може да разкрие в класически френски сортове у нас“, коментираха от екипа на „Вила Ямбол“. Лозовите масиви за производството на Vineyards Selection са засадени според „Розата на ветровете“ – компас, който показва интензитета на въздушните течения, посоката и силата им. Така „Розата на ветровете“ ги защитава от неблагоприятните условия и помага да се възползват от морските ветрове. Гроздоберът започва в средата на август и продължава до средата на октомври, гроздето се бере ръчно.

Пътуващият конкурс Mondial dе Bruxelles всяка година се провежда на различно място. Тази година дегустатори и световни винени експерти от 45 държави се събраха в Пореч, Хърватия в средата на май месец. Изпратените напитки бяха 7500 от 50 държави от целия свят. По брой отличия най-много има регионът на бордо – над 250. Догодина престижното състезание за първи път ще се проведе в Америка, домакин ще е Мексико.   

Обратно към новини
Vineyards Selection Тенево е най-високооцененото червено вино в света
Vineyards Selection Тенево е най-високооцененото червено вино в света
1 / 2