Eng Bul Rus

Имате ли навършени
18 години?
Трябва да имате навършени 18 години, за да достъпите съдържанието на тази страница.

Да Не
Трябва да приемете нашите "Условия за ползване" за да продължите!!
Запомни
История
Производствени
мощности
Пазари
Кариери

Новини

Българското вино напредва в чужбина

06.10.2011

„Вила Ямбол” ЕАД бяха презентирани на дегустационен щанд в рамките на провелия се през октомври годишен форум "Европа и виното" във Франция. Тази година страната ни участва за пръв път като страна почетен гост на престижното събитие. Чрез ИАЛВ бяха предоставени и мостри на винопроизводители с марки „Хан Крум”, „Винекс”– Преслав, Винпром - Славянци, Винпром - Поморие, „Старосел”, „Вила Юстина”, Винпром - Търговище, „Тодоров”, Винпром „Карнобат”.

Българското вино става все по-харесвано от чужденците. Доказателство за е ръстът в износа на алкохолната напитка, който се очаква да отчете България през тази година. Според прогнозата на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) той ще е около 10 на сто спрямо миналата. За първото шестмесечие от страната е изнесено над 20 милиона литра вино, информира на пресконференция в Министерството на земеделието и храните Красимир Коев, изпълнителен директор на Агенцията. За първото тримесечие има ръст на износа, а второто е равно с миналогодишното. До края на седмицата се очакват справки от всички винарски предприятия в страната, след което ще има обобщена информация за деветмесечието, уточни той.

Основните страни, за които България изнася вино са Русия, Полша, Германия и Скандинавските страни.Над 1,5 млн. литра вино е реализирано на турския пазар, което до сега не се е случвало, каза Коев. Над 250 хил. литра спиртни напитки са изнесени през годината на пазарите в южната ни съседка.Красимир Коев съобщи още, че за първи път имаме износ на червено наливно вино за Бразилия от 120 тона.Очаква се до края на годината този износ да достигне 300 тона.

Обратно към новини