Eng Bul Rus

Имате ли навършени
18 години?
Трябва да имате навършени 18 години, за да достъпите съдържанието на тази страница.

Да Не
Трябва да приемете нашите "Условия за ползване" за да продължите!!
Запомни
История
Производствени
мощности
Пазари
Кариери

Новини

Интервю на изпълнителния директор на Вила Ямбол Красимир Аврамов за в. Дума: Предлагаме добро качество на добра цена

14.10.2013

Традиции и модерност, вплетени в първокласни вина, е формулата на успеха, казва изпълнителният директор на "Вила Ямбол" КРАСИМИР АВРАМОВ е завършил висшето си образование в Университета по хранителни технологии в Пловдив, специалност "Вино и високоалкохолни напитки". Специализира също и "Пиво и безалкохолни напитки", както и "Тютюни и тютюневи изделия". През 1988 г. започва работа във "Вила Ямбол" като технолог и преминава през всички мениджърски нива, за да достигне до сегашната си длъжност като изпълнителен директор. Има многобройни специализации в чужбина - Франция, Италия, Испания, Португалия, Южна Африка, Япония и Чили.

- Г-н Аврамов, гроздоберът е към края си. Как ще коментирате тазгодишната реколта?

- По качество реколтата тази година е много добра. По-богата е и по количество в сравнение с миналата година. Според разчетите на Изпълнителната агенция по лозата и виното за 2013 г. се очаква увеличение на добивите с 25-30%, което означава, че винарите ще приберат над 250 000 тона грозде тази година. Очаква се също и спад в цените на гроздето с около 20%.

- "Вила Ямбол" разполага ли със собствени лозови масиви? Разкажете ни нещо повече за тях.

- "Вила Ямбол" притежава над 9000 декара собствени лозови масиви, разположени в землищата на селата Тенево, Болярово и Тополица, както и със засадения само с бели сортове масив в Трояново. В бъдещите планове на компанията влиза създаването на още лозя не само с типични за региона сортове, но и с експериментални. Гордостта ни е лозе с площ от 900 декара, засаждано на части през годините. Началото е поставено през 2005 г. Почвата в началото и края на масива е различна, както и микроклиматът. В лозята ни отглеждаме по-традиционни за България сортове като шардоне, мускат отонел, мавруд, тамянка, мерло, каберне, както и сравнително нови за страната сортове като пети вердо, просеко, вионие, сира. Различните сортове зреят по различно време и това позволява гроздоберът да започне още през август и да приключи през октомври. Реколта 2013 се очертава богата и много качествена.

"Вила Ямбол" е един от най-старите в страната. Каква е тайната на дългогодишния ви успех на пазара?

- "Вила Ямбол" е наследил винарски традиции от 1924 г., като днес разполага с модерни бази в Ямбол и Стралджа. Общият ни капацитет за преработка на грозде надхвърля 16 млн. кг, а за съхранение - 18 млн. литра. Лозовите масиви се намират на райско място, характерно със специфичен микроклимат - мека зима и средно горещо лято. Това е предпоставка за равномерно зреене на гроздето и винифицирането му до високотехнологични вина и гроздови дестилати. Лозовите масиви се обработват с нова и модерна техника и инвентар, които отговарят на всичи европейски изисквания. Отглеждането на гроздето е поверено на екип от висококвалифицирани агрономи, които всяка година обменят опит със свои водещи колеги във Франция, Германия и Италия.

- Наскоро открихте нова винарна за микровинификация. Разкажете повече за нея.

- Новата винарна за микровинификация е истинска гордост за нашата компания. Тя отговаря изцяло на световните стандарти за производство на първокласни вина. В нея ще се винифицират както бели, така и червени сортове. Специално от Италия внесохме ново, модерно оборудване за преработка на гроздето. Планираме да пуснем в продажба нови серии бутикови вина, предназначени за истинските ценители. Капацитетът на винарната е за 340 хил. кг грозде, или за около 170 хил. литра вино. Близо година ни бе необходима, за да изградим съоръжението. Над 500 специалисти участваха в проекта, в който инвестирахме 1 млн. лв.

- Какво представлява микровинификацията? Какво ще се случва в новата изба?

- Микровинификация означава производство на малки партиди. Чудото на ферментацията се извършва в съдове с малки обеми, което спомага за производството на вино с характер и богат аромат. Виното в новата изба ще се прави след внимателна селекция на гроздовете още при прибирането им. Запазена марка на компанията е ръчното бране на гроздето. След това то се транспортира до базата в малки и добре защитени касетки, за да се избегнат дори и най-малките наранявания. В избата, посредством селекционна лента, се извършва още една проверка на качеството на зърната. Там те отново се селектират ръчно. От лентата гроздето постъпва в гроздомелачка последно поколение, оборудвана с механизми за изключително деликатно третиране на гроздето. Така смачкана, гроздовата каша постъпва в микроферментатори с обем 5 куб. м, където темтературата на ферментация се контролира от автоматизирана система по задание на технолога. Неслучайно всички реномирани френски изби работят по този начин.

- С какво се отличават вината на "Вила Ямбол" пред останалите на пазара?

- Ямбол е един от регионите в България, известни с традиции в производството на вино. Уникалното разположение на ямболските лозя и подходящите за отглеждане на грозде почви винаги са били гарант за изключително вино. Това, с което вината ни категорично се отличват от останалите, е уникалната комбинация от традиционни методи и модерни техники, които вплитаме при създаването на всеки наш продукт. Предлагаме вина със силен плодов аромат, които са много търсени на пазара у нас и в чужбина. Тези вина се налагат все повече в Англия, Чили, Аржентина и Австралия. Имаме и друг тип вина - с дъбово-плодов вкус, които отговарят перфектно на старите български традиции и вкусове. На практика може да се каже, че задоволяваме всички изисквания на ценителите на хубавото вино. За производството на червените вина Villa Yambol ползваме основно сортовете каберне, мерло, сира, мавруд, а за белите вина - предимно шардоне и мускат. Вече отглеждаме и пети вердо - френски сорт, имаме и каберне фран. Може да се похвалим още с вионе - сорт с аромат на праскови, совиньон блан, тамянка, александрийски мискет. Това, което ни прави търсени на пазара, е и фактът, че продаваме вино с високо качество на добра цена. Използваме най-качественото грозде, което се бере изцяло ръчно.

- Доброто качество носи и признание...

- Да, наскоро спечелихме две големи награди, които са много важни. В Сан Франциско удостоиха "Вила Ямбол" с награда за най-добро мерло в света - двоен златен медал "The best Wine". Наградата дойде от Мерло Villa Yambol, реколта 2011 г. Там спечелихме и бронзов медал за Каберне Совиньон Villa Yambol, реколта 2011. Вината ни от шардоне, мускат, каберне и мерло получиха дипломи в конкурса "Винен индекс" и се наредиха във винената VIP колекция през миналото лято. В състезанието се включиха най-добрите български и вносни вина, предлагани в търговската мрежа на нашия пазар. Високоалкохолните ни напитки също получават престижни отличия от всеки конкурс, на който са участвали.

- Подготвяте ли нови марки вина?

- През следващата година ще представим лимитирани серии. Изследваме добре нуждите на вътрешния пазар, като се стремим да отговорим адекватно на търсенето. На тази правилна преценка до голяма степен се дължи и успехът на нашата компания. На вътрешния пазар предлагаме известния ни бранд Villa Yambol, а за износ - освен от успехите на Villa Yambol сме доволни и от доброто представяне и на други утвърдени марки на компанията.

- Каква част от продукцията е предназначена за българския пазар и каква за износ?

- Количествата са разпределени почти поравно. Около 50% от производството е за износ, толкова е и за вътрешния пазар. Изнасяме за много страни. Сред тях са Германия, Англия и Чехия. Големи пазари имаме и в Азия. Работим с Китай, Япония, Хонконг, Ирак и Южна Корея. В Африка също работим сериозно. Изнасяме още за САЩ и Канада. Но износът не е както преди 15 години, когато се изнасяше за една страна много. Сега изнасяме на много места по малко. "Вила Ямбол" е една от фирмите, които могат да се похвалят с добър външен пазар за своите концентрати. Нашите високоалкохолни напитки се приемат много добре в чужбина, особено в страните, в които живеят повече българи.

- Кои са най-търсените ви високоалкохолни напитки?

- "Вила Ямбол" има силно присъствие в премиум сегмента със Стралджанска мускатова ракия, която се продава в основен отлежал мускатов вариант и лимитирана селекция. В сегмента на мускатовите ракии пазарният ни дял е значителен. Освен висококачествени премиум продукти, компанията е изключително горда и с Ямболска гроздова ракия, която е и най-продаваният продукт в ценовия си клас в България. Съвсем скоро ще има ново предложение за непрекъснато увеличаващите се нейни ценители. Успехът й се гради на уникалната комбинация от високо качество, привлекателен дизайн и достъпна цена. През последните години този продукт чувствително увеличи продажбите си. Предлагаме добро качество на добра цена - това е ключът към успеха.

Обратно към новини