Eng Bul Rus

Имате ли навършени
18 години?
Трябва да имате навършени 18 години, за да достъпите съдържанието на тази страница.

Да Не
Трябва да приемете нашите "Условия за ползване" за да продължите!!
Запомни
История
Производствени
мощности
Пазари
Кариери

Новини

Ямболските вина с девет Златни отличия за три месеца

10.05.2016

Най-престижният винен конкурс в света добави девети златен медал към колекцията на „Вила Ямбол“ само от началото на годината до сега. Доказалата се с качества по света марка Villa Yambol е носител на общо 12 сребърни и златни награди за последните два-три месеца, с което се нарежда сред топ заслужилите внимание марки на пазара. Наградата дойде в 23-тото издание на Concours Mondial de Bruxelles, което бе рекордьор по конкуренция, защото за първи път надпреварата в него бе между 9000 проби от 55 държави. Именно затова и петте отличия (едно Злато и четири Сребро) за ямболското вино са изключително голямо постижение и засвидетелстват високите оценки, които 330 членното жури е отредило на това наше вино с традиции датиращи от 1924 година.

Тази година „Вила Ямбол“ взе участие с общо 9 проби от няколко различни реколти. Златният приз бе даден на Cabernet Sauvignon от реколта 2014 е осмото поредно признание за качествата на това вино от международна дегустация. Експертите оцениха високо живия му рубинен цвят, уханието на букет от черна череша, тъмни горски плодове, боровинка и нотка касис. Определят го със средна структура и дължина, приятна свежест и апетитен финал с една осезаема, приятна младост. Сребро получиха Cabernet Sauvignon 2015, Mavrud 2014 и 2015, Merlot 2015. В миналогодишното издание на „световното по вино“ сребро бе отредено и за Rose Cabernet Sauvignon 2014, което е едно от най-предпочитаните и награждавани розета не само в национален, но и в международен план.

Продукцията на Вила Ямбол е добре позната по света, защото избата е от водещите износители на качествени вина в над 20 страни от целия свят. Те се реализират успешно първоначално в Швеция, Финландия, Белгия, Швейцария, Япония и Русия като наливни. В периода 1993 – 1994 г. над 70% от вноса на български вина в скандинавските страни се изпълнява именно от Вила Ямбол. До 2003 г. продукцията достига до около 50% от вноса на български червени вина в Япония, Канада, Великобритания, Белгия, Холандия. Избата е и единствената от България, която печели държавния конкурс за износ на Швеция и вече няколко години налага българските вина там. В САЩ позициите й са утвърдени в девет щата. Следват още редица успехи на десетки пазари, но по-интересното е, че в последните няколко години избата е основен партньор на английските вериги хипермаркети, за които се изнася наливно и бутилирано вино Villa Yambol, но под техни частни марки.

Вината на Вила Ямбол са с произход от традиционен лозаро-винарски регион с много добро съчетание на почви и климат за добив на червени и бели винени сортове грозде с отлични качества, което е основата за направа на наистина заслужаващи си вина. Избата обработва над 10 000 дка лозови масиви, като водещи агрономи и технолози следят прецизно и замерват всеки един етап, за да гарантират отлична винена реколта. Част от сортовете, които Вила Ямбол поддържа са Каберне Совиньон, Каберне Фран, Мерло, Сира, Пети Вердо от червените, както и Совиньон Блан, Юни Блан, Вионие, Просеко, Мускат Отонел, Тамянка и Александрийски мискет от белите.

Обратно към новини
Ямболските вина с девет Златни отличия за три месеца