Eng Bul Rus

Имате ли навършени
18 години?
Трябва да имате навършени 18 години, за да достъпите съдържанието на тази страница.

Да Не
Трябва да приемете нашите "Условия за ползване" за да продължите!!
Запомни
История
Производствени
мощности
Пазари
Кариери

Новини

На "Винария" 2011 вино за 6 лв. от магазина получи "Златен ритон"

28.02.2011

Иван Бакалов от e-vestnik

За втори път в историята на националния преглед на вина и напитки “Винария” в Пловдив бяха дадени награди в категория “Вина от магазинната мрежа”. За червено вино “Златен ритон” спечели Persona Cabernet Fran2008 на „Винпром Ямбол”, което струва около 6 лв. в магазина. Невероятно постижение, което сигурно е отчаяло производители на много по-скъпи и нагласени вина.

Човек, който не е следил години наред този конкурс и национални дегустации, сигурно ще се учуди – ами досега какви вина награждаваха, щом има за втори път категория “от магазина”? И с право ще се учуди. Защото години наред група ценители на виното и хора, които имат поглед върху винарските конкурси по света, пишеха статии и изказваха мнения, че на националния преглед трябва да се оценяват реално произведени вина, които вече се продават в магазина и точно оттам трябва да се взимат за конкурса.

Вместо това от десетилетия на конкурса за дегустация се дават вина, които са забъркани специално за него, без етикет, с някакъв номер – напр. каберне совиньон проба № 7 на еди кой си винпром (тази практика и сега продължава в някои категории на конкурса). И такива вина печелеха медали, ритони, после производителят сложи този медал или ритон на етикета на някакво вино, което слабо напомня награденото и го продава все едно е наградено.

Престижът на конкурса “Винария” се стопи в последните няколко години. Тази година в журито за втори път има и чужденци, а не само български дегустатори и енолози от винпромите, участващи в конкурса. За пръв път наградените вина се дегустират втори път, за да се потвърдят техните качества.

Сега най-заслужаваща доверие е категорията “Вина от магазинната мрежа”. В нея първата реколта каберне фран от собствените лозя на „Винпром Ямбол” удря в десетката. Винарството често поднася такива шеги – някое вино за 6 лв. може да се окаже по-добро от 3-4 пъти по-скъпо, в което са вложени много усилия.

По регламент “Златен ритон” се дава на вино с най-висока оценка в категорията си, но не по-малко от 85 точки (по 100-точковата система на оценка). Имало е години, в които са давани златни медали, но не и “Златни ритони”, защото вината са били с оценки, по-ниски от 85 точки. Сега в резултатите от конкурса точки не са посочени, но тъй като минимумът е 85 точки, значи Persona Cabernet Franе над този праг.

В случая не е толкова чудно, че сравнително евтино вино е оценено високо. Когато имаш собствени лозя, за които се грижат агрономи, когато имаш добра техника и компетентни технолози, от доброто грозде ще стане добро вино. Дори и да е по-евтино, тъй като е от голяма партида за по-масово производство.

Persona Cabernet Fran2008 като съотношение цена-качество направо избива конкуренцията. По принцип ценителите познават добре сортовите разлики между каберне совиньон и каберне фран. Второто е по-меко, има не толкова остри елементи във вкуса, изглежда дори по-приглушено, по-изгладено. Но е доста кадифено на вкус и е с едни тонове на сини плодове, зрели, с по-меки танини, което някои ценители предпочитат.

Обратно към новини