Eng Bul Rus

Имате ли навършени
18 години?
Трябва да имате навършени 18 години, за да достъпите съдържанието на тази страница.

Да Не
Трябва да приемете нашите "Условия за ползване" за да продължите!!
Запомни
История
Производствени
мощности
Пазари
Кариери

Новини

Стотици посрещнаха лятното слънцестоене в Кабиле

29.06.2018

Най-старата изба в Южна България "Вила Ямбол" почерпи със своите вина Kabile, кръстени на античния тракийски град

Стотици хора се събраха да почетат древните обичаи и да посрещнат най-дългия ден в археологическия резерват „Тракийски и античен град Кабиле“. Събитието се организира за  поредна година от Регионален исторически музей – Ямбол. Най-старата изба в региона „Вила Ямбол“ се включи с виното Kabile, кръстено на едноименния тракийски град. Всичко започна още преди изгрева на слънцето с танц на жриците в подножието на Зайчи връх.  Ритуално факелно шествие поведе публиката до върха, където е светилището. Там посетителите успяха да се заредят с енергията на първите утринни лъчи и да бъдат свидетели на възстановка на древен тракийски ритуал по посрещане на слънцето на скалното светилище на Великата богиня-майка Кибела. „Когато първият слънчев лъч е преминавал през скалния улей и е огрявал образа на богинята Кибела, изсечен в скалата, древните траки са разбирали, че е дошъл най-дългият ден“, коментираха още организаторите. А желаещите да се включат в събитието се увеличават от година на година. Събитието продължи с представяне на „слънчева храна“, приготвена от ученици от Професионална гимназия по хранителни технологии и туризъм Ямбол и, разбира се, с вино.

Най-ранните писмени сведения за производството на вино от траките са от Омир. „Писмени свидетелства подчертават, че за разлика от елините, траките не разреждат виното с вода. Нещо повече - правили са го именно в нашия регион, при това много качествено“, убедени са историците.

Едноименната марка на “Вила Ямбол“ Kabile носи името на античния тракийски град в знак на почит към традициите на региона като винопроизводител. Според производителя именно традициите са силната връзка между минало и бъдеще, на която трябва да се залага, особено във винопроизводството. Регионът на Ямбол е известен с добрите си климатични условия за производство на качествени напитки, а „Вила Ямбол“ е сред ключовите винарни там. На серията вина Kabile е изобразена именно богинята-майка Кибела - закрилница на земите и лозята, първородна сила зад всяко вино. Тази марка е сред най-награждаваните на световни конкурси.

Обратно към новини
Стотици посрещнаха лятното слънцестоене в Кабиле
Стотици посрещнаха лятното слънцестоене в Кабиле
Стотици посрещнаха лятното слънцестоене в Кабиле
Стотици посрещнаха лятното слънцестоене в Кабиле
1 / 4