Eng Bul Rus

Имате ли навършени
18 години?
Трябва да имате навършени 18 години, за да достъпите съдържанието на тази страница.

Да Не
Трябва да приемете нашите "Условия за ползване" за да продължите!!
Запомни
История
Производствени
мощности
Пазари
Кариери

Новини

“Вила Ямбол” държи 50% от износа на червени вина за Япония и Канада

12.02.2005

Около 50% от износа на български червени вина за Япония, Канада и някои държави от ЕС вече се реализира от фабриките на "Вила Ямбол", съобщиха от дружеството. През последните години то постепенно се утвърди като втория по големина износител в бранша у нас след "Домейн Бойар", като реализира сериозен експорт за Великобритания, Белгия, Холандия, Германия, Швеция, Финландия, Австрия, Франция, Дания и редица други страни от ЕС.

"Вила Ямбол" включва два завода ­ в Ямбол и в Стралджа, въведени в експлоатация съответно през 1975 г. и 1965 г. Характерно за производството в Ямбол е уникалното разположение на сградата и на лозовите масиви, от които се изкупува суровината за производството на вина и гроздови дестилати. Те се намират в долината на река Тунджа или в близост до нея, известна със специфичния си микроклимат ­- мека зима и средногорещо лято. Това позволява на гроздето да зрее по-равномерно и да се винифицира до висококачествени вина, като се получават много добри гроздови дестилати.

В периода 1975 ­- 1994 г. заводът произвежда висококачествени червени вина, които намират реализация в Швеция, Финландия, Белгия, Швейцария, Япония, Русия и България като наливни. Постепенно той се наложи като сериозен износител и до 1994 г. постигна 70 -75% от вноса на вина в скандинавските страни. През същата година започна и първото производство на бутилирани вина, които също много бързо се налагат на външния пазар.

През изминалите години "Вила Ямбол" се утвърди и като един от четирите най-големи завода за производство и бутилиране на високоалкохолни напитки (ракии, мастика, водка, мента, бренди и ликьори). Производството му включва едни от най-известните марки ракии ­ "Стралджанска мускатова", "Ямболска гроздова", "Отлежала царска мускатова", "Ямболска мускатова отлежала", както и виното "Каберне совиньон ­ царска резерва".

Обратно към новини
“Вила Ямбол” държи 50% от износа на червени вина за Япония и Канада