Eng Bul Rus

Имате ли навършени
18 години?
Трябва да имате навършени 18 години, за да достъпите съдържанието на тази страница.

Да Не
Трябва да приемете нашите "Условия за ползване" за да продължите!!
Запомни
История
Производствени
мощности
Пазари
Кариери

Новини

Вила Ямбол почерпи жителите на града за Трифон Зарезан

16.02.2016

Пищен празник организира Вила Ямбол за Трифон Зарезан в градския парк на едноименния град, в който компанията се развива от 92 г.насам. Над 100 метра суджук и 3 тона вино се раздадоха на жителите за здраве и берекет на професионалния празник на лозарите и винарите.

Рано при изгрев слънце ритуалът започна с традиционно зарязване и благословия на лозята на компанията в масивите им в с. Тенево. Коронясан бе Цар на лозето, така, както обичая повелява, който да се грижи да е здраво лозето и сочно гроздето в края на годината. С ямурлук, калпак, гега и венец от лозови клонки, той измина пътя от лозето до Централния градски парк в Ямбол на каруца, водена от кон, и почерпи всички гости, събрали се там с вино Villa Yambol. Почерпката не бе никак символична, изпиха се 3 тона ямболско вино. А за мезето към него се погрижи любимият телевизионен кулинар Ути Бъчваров и неговото Шоу на колела. Той и неговият екип разфасоваха прасе на живо, смелиха месото пред очите на гостите, а след това го напълниха в 100-метров суджук, който изпекоха на най-голямото барбекю на пещ в България с височина 5 метра и тежащо 2 тона. Получиха се няколко хиляди порции, които бяха раздадени от сърце на семействата в Ямбол за здраве.

Пъстър фолклорен спектакъл се разигра на сцената на събитието. Сред участниците бяха Ансамбъл Българе с богата народна програма от месния и останалите региони на страната. Гайдари от 100 Каба Гайди засвириха музиката, която е съпровождала всеки български празник в миналото. Първенците в кукеруването в Ямбол от Младежки дом „Георги Братанов” пресъздадоха маскарадни игри за прогонване на зимата и посрещане на пролетта и плодородието на лозята.

Ямболският край е известен с богатите си кукерски традиции. А редом с тях и с благоприятните си климат и почви за отглеждането на щедри, плодовити лозя. В грижата за тези на Вила Ямбол участва член на почти всяко семейство в града. Те се разпростират на 10 000 дка и раждат сортовете Каберне Совиньон, Каберне Фран, Мерло, Сира, Тамянка, Пети Вердо от червените, както и Совиньон Блан, Юни Блан, Вионие, Просеко и Мускат Отонел от белите.

„Винпром Ямбол, започнахме настоящата 2016 г. като Вила Ямбол. Причината е само една – успехите ни освен на българския пазар, вече са видни и на международните и имахме нужда от ново лице. Почерпката на Трифон Зарезан, която по традиция се прави на лозята за берекет, тази година изместихме в града, за да благодарим на всички негови жители, защото в почти всеки дом в Ямбол има или е имало наш служител, допринесъл за тези успехи“, с това послание стартира празника изпълнителният директор на избата Красимир Аврамов.

Поздравителни адреси към избата ямболии отправи Георги Славов, кмет на Община Ямбол, който бе и домакин на събитието. Радослав Радев, председател на Националната лозаро-винарска камара също пристигна специално за празника и поздрави компанията за успехите й у нас и зад граница, благодарение на които се развива бранша и се прочува Ямболския район с традиции във винопроизводството.

В Ямбол е произведена първата мускатова ракия в България, именно от избата, под името „Стралджанска”. Тя е популярна сред ценителите и до днес, а друг предпочитан продукт на компанията е Ямболска Гроздова, която е добре приемана на всяка българска трапеза. Вината Villa Yambol, червени, бели и розе, са носители на голям брой национални и международни отличия и медали от изложения и дегустационни конкурси. Те се изнасят в над 20 страни, сред които Австрия, Белгия, Великобритания, Германия, Дания, Испания, Канада, Норвегия, Полша, Русия, САЩ, Холандия, Финландия, Франция, Чехия, Швейцария, Швеция, Япония и др.

Златният баланс, който през годините Вила Ямбол спазва, е високо качество на продуктите и атрактивна цена на продажбата им. Това е възможно, благодарение на богатите реколти грозде, които се раждат в лозята им в Ямболския регион. Производствената й базата притежава 11 хил. т. общ съдов капацитет и възможност за преработка на 500 т. суровина дневно, както и 3 бутилиращи линии с капацитет от 3 000 бутилки на час. Общият капацитет за преработка на грозде възлиза на над 16 млн. кг, а за съхранение – на над 18 млн. литра. Историята на Вила Ямбол започва през 1924 г., което я прави една от най-старите изби в България и най-дългогодишно действащата в Южна България.

Обратно към новини
Вила Ямбол почерпи жителите на града за Трифон Зарезан
Вила Ямбол почерпи жителите на града за Трифон Зарезан
Вила Ямбол почерпи жителите на града за Трифон Зарезан
1 / 3