Eng Bul Rus

Имате ли навършени
18 години?
Трябва да имате навършени 18 години, за да достъпите съдържанието на тази страница.

Да Не
Трябва да приемете нашите "Условия за ползване" за да продължите!!
Запомни
История
Производствени
мощности
Пазари
Кариери

Новини

“Ямболска гроздова” със златен медал от “Винария” 2005

22.02.2005

“Вила Ямбол” спечели златен медал за своята ракия “Ямболска гроздова” на националните дегустации. Със сертификат “Вино на годината” бяха отличени вината от наскоро представената на пазара серия PERSONA, която изгражда на вътрешния пазар новия облик на един от най-големите български износители на вина.

Вино PERSONA се произвежда от внимателно подбрано грозде от точно определени гроздови масиви. Районът е уникален с разположението на лозовите масиви, от които се изкупува суровината за производството му. Лозята се отглеждат под целогодишните грижи на енолозите и агрономите от “Винпром Ямбол”, които прилагат последните агротехнически практики за достигане на оптимални показатели.

При приемането на гроздето във “Вила Ямбол”, то се подлага на строг качествен контрол, с цел да се подбере само най-добре узрялото грозде за вината PERSONA, с меки и фини танини и със силен плодов аромат.

За винифицирането на това грозде се използват най-модерни технологии, утвърдени през последните години във винарските страни. Уникално е прилагането на технологията студена мацерация, която спомага за максималното запазване на плодовия аромат във виноматериала и екстракцията на фини и меки танини. В хода на ферментацията се използват специални дрожди и се поддържа ниска температура, което всъщност е оптималният технологичен режим за производство на червено вино и това уникално запазване на финеса на виното е една от тайните на PERSONA.

Успехите на “Вила Ямбол” на тазгодишните национални дегустации се нареждат в дългия списък с отличия от престижни международни винарски изложения, сред които са традиция тези от Брюксел, Монреал и Франция, както и многобройни награди от предходни издания на “Винария”.

“Вила Ямбол” включва два завода в състава си /Винпром в гр. Ямбол и Винарска Изба в гр. Стралджа/. Винпромът в гр. Стралджа е въведен в експлоатация през 1965 г., а този в гр. Ямбол е въведен в експлоатация през 1975 г.

Характерно за Ямболския район е уникалното разположение на лозовите масиви в долината на река Тунджа, специфичният микроклимат с мека зима и средногорещо лято, което позволява произвеждането на висококачествени вина и гроздови дестилати. Това позволява на гроздето да зрее по-равномерно и да се винифицира до висококачествени вина.

От въвеждането си в експлоатация, заводът произвежда висококачествени червени вина. Същите се реализират в Швеция, Финландия, Белгия, Швейцария, Япония, Русия и България като наливни. В периода 1993–1994 г. 70 -75% от вноса на вина в скандинавските страни бе от ямболския винзавод. През изминалите години предприятието е един от четирите най-големи завода за производство и бутилиране на гроздова ракия.

През 1994 г. за първи път "Вила Ямбол" представя на пазара и бутилирани вина, които бързо се налагат на външния пазар. До 2003 г. продукцията достигна до около 50% от вноса на български червени вина в Япония, Канада, Европейската общност /Великобритания, Белгия, Холандия, Германия, Швеция, Финландия, Австрия, Франция, Дания/. Изнася се и за Норвегия, Швейцария, Чехия, Полша, Русия, Литва, Латвия, Естония, САЩ.

 

Обратно към новини