Eng Bul Rus

Имате ли навършени
18 години?
Трябва да имате навършени 18 години, за да достъпите съдържанието на тази страница.

Да Не
Трябва да приемете нашите "Условия за ползване" за да продължите!!
Запомни
История
Производствени
мощности
Пазари
Кариери

Новини

KABILE – вино, вдъхновено от една легенда

25.10.2017

Серията носи името на античния тракийски град Кабиле и лика на богинята-майка Кибела на етикета си

 

Eдна от най-старите изби в Южна България Вила Ямбол избра за име на последната си серия вина – KABILE. И това не е случайно. Серията е кръстена на античния град Кабиле, до Ямбол. На етикета е изобразена древната тракийска богиня Кибела. Новата марка на Вила Ямбол е създадена в почит на най-древните традиции за винопроизводство в ямболския регион.

„Нашето вино съживява легендата за най-могъщия град на траките Кабиле, който е бил покровителстван от богинята Кибела – закрилница на земите и лозята, първородна сила зад всяко вино, произведено през последните 4000 години в ямболския регион“, коментираха от Вила Ямбол. Ето защо, вдъхновени от културното наследство на траките и историята на тяхната богиня-майка, решиха да създадат вино, посветено на традицията, уюта, специалните моменти в живота. Така се появява KABILE - едно хилядолетно наследство, запечатано в бутилка.

Според легендата в обятията на плодородните земи по долината на река Тунджа, се намирал богатият тракийски град на име Кабиле. Цар Спарток управлявал справедливо града, а Великата богиня-майка Кибела (позната днес като Артемида) бдяла над него и покровителствала жителите му. Тя била господарка на всичко и всеки, всеобемна и всемогъща сила, която сплотявала и определяла ритъма на живота. Град Кабиле бил известен със своята монетарница, единствена в Тракия, където отсичали монети от бронз и сребро. Историческите хроники сочат, че първите монети, на които се появява лик на човек са именно от там, а на тях е бил ликът на Цар Спарток. Един ден по време на лов царят паднал от висока скала и издъхнал. Смъртта му била съкрушителна за всички и черни дни надвиснали над великото царство. Наблюдавайки западащия град, върховната богиня Кибела се намесила. До масивните крепостни стени, засяла лозя и обещала на народа си, че от плодовете й ще потече чудодеен сок, носещ величието на Цар Спарток. Тогава жреците въвели ритуал всяка сутрин да се събират, за да събудят с песни Великата майка и да приветстват раждането на слънцето, за да порасте богато и сочно гроздето. Лозницата наистина започнала да ражда сладко и сочно грозде. Не след дълго траките се научили как да превръщат неговия сок в божествен еликсир, който нарекли вино. Всички обикнали чудодейната напитка на Кабиле и тя бързо се превърнала в най-търсената обменна стока на царството. Народът държал всички по света да знаят, че именно там се отглежда най-сочното грозде. Затова бил създаден печат с лика на богинята Кибела, който доказвал произхода на всяка амфора с вино от Кабиле.  Именно от тази легенда Вила Ямбол се вдъхнови за своето вино. Затова и богинята-майка Кибела е изобразена на етикета на бутилката – една симпатична препратка към величието на този регион.

В KABILE е събрано доказано качество от традиционно винарски регион и опита на експерти, които от години развиват и отглеждат над 10 000 дка лозови масиви. Регионът на Ямбол е изключително благоприятен от гледна точка на климатични условия и вид на почвата, ето защо е повече от подходящ за отглеждане на лозови насаждения и добив на висококачествено грозде. „Според сведенията, Ямбол може би е сред първите географски региони в света, където са се отглеждали лозови насаждения и се е произвеждало вино от траките. Ето защо, днес се гордеем с това, че произвеждаме висококачествено вино в район с доказани винени традиции“, допълниха енолозите на Вила Ямбол. В момента KABILE се предлага в 6 сортови разновидности – KABILE Шардоне, KABILE Шардоне и Совиньон Блан, KABILE Розе, KABILE Мавруд и Каберне Совиньон, KABILE Мерло и Каберне Совиньон и KABILE Сира.

Обратно към новини
KABILE – вино, вдъхновено от една легенда
KABILE – вино, вдъхновено от една легенда
KABILE – вино, вдъхновено от една легенда
KABILE – вино, вдъхновено от една легенда
KABILE – вино, вдъхновено от една легенда
1 / 5