Eng Bul Rus

Имате ли навършени
18 години?
Трябва да имате навършени 18 години, за да достъпите съдържанието на тази страница.

Да Не
Трябва да приемете нашите "Условия за ползване" за да продължите!!
Запомни
История
Производствени
мощности
Пазари
Кариери

Новини

Първо международно признание за естествено пенливото вино Vineyards Selection Blanc de Blancs

09.06.2023

To получи златен медал от Concours Mondial de Bruxelles

Естествено пенливото вино Vineyards Selection Blanc de Blancs спечели първия си златен медал. Високата оценка дойде от сесията на Concours Mondial de Bruxelles 2023 за пенливи вина. В тазгодишното състезание участваха 1000 напитки, дегустирани от 50 винени експерти от 25 националности.

Това е първото международно признание за качеството на бялото пенливо Vineyards Selection Blanc de Blancs. То е реколта 2015, 100% Шардоне, като за неговото създаване е приложен най-трудният и скъп „традиционен метод“ или т.нар. класическа технология. Това е скъп и дълъг процес, при който протича вторична ферментация в самата бутилка. Гроздето идва от микрорайон Тополица,  където лозята са засадени преди 10 години след подробен анализ на почвите, слънцегреенето, дори посоката на вятъра. Лозовите масиви са ориентирани според Розата на ветровете – моряшки ориентир, който отчита посоката и интензивността на въздушните течения, така че гроздето да разкрие потенциала си в най-голяма степен.

Серията Vineyards Selection представя стремежа на големия производител от Ямбол да създаде уникални вина във високия ценови клас от добре познати сортове, но представящи богатството на родния тероар. Затова и всяка операция по създаването им е прецизирана до съвършенство, а бутилките са лимитиран брой. Лимитираната марка включва червени вина, розе, бяло и две пенливи вина.

Според изпълнителния директор на избата от Ямбол Красимир Аврамов, да имаш в портфолиото си естествено пенливо вино е доказателство за високото ниво на професионализъм на екипа, чест за всеки енолог и сериозно финансово предизвикателство. Той е обеден обаче, че благодарение на хубавото грозде, богатството на тероара и прецизното изпълнение на всеки етап от производството, България има потенциала да създава пенливи вина на световно ниво, конкуриращи най-добрите френски, но превъзхождащи ги като съотношение цена-качество.

Обратно към новини
Първо международно признание за естествено пенливото вино Vineyards Selection Blanc de Blancs