Eng Bul Rus

Имате ли навършени
18 години?
Трябва да имате навършени 18 години, за да достъпите съдържанието на тази страница.

Да Не
Трябва да приемете нашите "Условия за ползване" за да продължите!!
Запомни
История
Производствени
мощности
Пазари
Кариери

Новини

“Вила Ямбол“ донесе най-много медали за български вина от Vinalies Internationales

22.03.2018

Избата спечели единственото златно отличие за страната в конкурса в Париж

 

„Вила Ямбол“ спечели пет от общо 18 отличия за български вина на престижния световен конкурс Vinalies Internationales, който се проведе в Париж в началото на месеца. Единственото златно отличие за наше вино също е за производителя от Ямбол – за вино от микрорайон до гр. Болярово. Сребърни медали получиха Kabile розе от Сира 2017, Kabile Мерло и Каберне Совиньон, Kabile Резерва Каберне Совиньон 2014, което предстои да бъде пуснато в търговската мрежа у нас в началото на есента на 2018г. и ракия от сорта Мускат.

Тероарното вино със златен медал е от класическия френски сорт Каберне Совиньон. Лозовият масив е близо 500 дка до гр. Болярово - като една част е по-стар, засаден 2004 г., друга – през 2007. Награденото вино е отлежало 18 месеца във френски бъчви – 1/3 нови,  1/3 на първо зареждане и 1/3 рециклирани. Гроздето се бере на ръка при контролиран добив, разказаха от екипа на избата. В момента „Вила Ямбол“ бутилира бутикова партида от Болярово и се очаква да го пусне на пазара през септември. Освен него, производителят има амбицията да предложи през есента още две тероарни вина от микрорайони – от Тополица и от Тенево. Това от Тенево е купаж на Мерло, Каберне Фран и Пети Вердо, отлежало 14 месеца във френски дъбови бъчви. Виното от Тополица е чиста Сира, отлежала 12 месеца във френски барици.  Тероарът е ключова характеристика за високия клас вина. Представлява комбинацията от почвите и климатът, които определят специфичния вкус и узряването на гроздето в определен район, микрорайон или отделен парцел. От значение е също ориентацията и наклона на лозето. Установено е, че при висококачествените вина спецификите на тероара доминират над характеристиките на сорта.

На Vinalies Internationales бяха оценени с медали 1037 вина от целия свят от над 3500 изпратени проби. За пет дни 150 винени експерти от 40 националности се включиха в сляпата дегустация. Те са разделени в групи от 5 до 7 души, като по регламент двама от членовете на всяка комисия трябва да са французи. След сляпа дегустация на всяка една проба председателят на комисията обобщава в реално време направените коментари и, ако е необходимо, се пристъпва към дискусия докато се оформи единно мнение за виното. Конкурсът се организира от Съюза на енолозите във Франция от 1994 година насам.

„Tова наистина е голямо признание за качеството на нашите вина и показва, че усилията ни да създаваме вкусни и балансирани продукти и то бих казал на  много добра цена, отговарят на най-високите стандарти“, коментира изпълнителният директор на „Вила Ямбол“ Красимир Аврамов.  Много рядко се случва чуждо розе да получи медал на конкурс във Франция. Интересен е фактът, че със сребро се прибира и млада ракия, произведена от „Вила Ямбол“, без отлежаване в бъчви, от сорта Мускат.

Обратно към новини
“Вила Ямбол“ донесе най-много медали за български вина от Vinalies Internationales
“Вила Ямбол“ донесе най-много медали за български вина от Vinalies Internationales
“Вила Ямбол“ донесе най-много медали за български вина от Vinalies Internationales
1 / 3