Eng Bul Rus

Имате ли навършени
18 години?
Трябва да имате навършени 18 години, за да достъпите съдържанието на тази страница.

Да Не
Трябва да приемете нашите "Условия за ползване" за да продължите!!
Запомни
История
Производствени
мощности
Пазари
Кариери

Новини

Вила Ямбол откри модерна изба за близо 1 млн. лева

24.08.2013

На 23 август Вила Ямбол откри най-новата си част от производствената си база – винарна за микровинификация. Винарната е  от най-модерните на Балканите и ще даде възможност на ямболската изба да предложи на пазара селектирани серии вина. Над 100 гости присъстваха на специалната церемония по откриването, започнала с прерязване на церемониална лента от Областния управител на Ямбол Николай Пенев и Изпълнителния директор на Вила Ямбол, Красимир Аврамов. Отец Георги от цетралния ямболски храм Св. Николай Чудотворец освети най-новата придобивка на компанията.

„Микровинификация всъщност означва производство на малки партиди“, сподели г-н Красимир Аврамов по време на откриването. Чудото на ферментацията се извършва в съдове с обем от само к куб.метра, което спомага за производството на вино с характер и богат аромат. Неслучайно всички реномирани френски изби работят по този начин, допълни изпълнителния директор на Вила Ямбол.

Над 1 млн. лева е инвестицията в новата винарна. Постороена само за 5 месеца, оборудването за преработка на гроздето е доставено от Италия, а съдовете за ферментация са българско производство.Трябва да се отбележи, че ще бъде използвано само грозде от собствените ни масиви в селата Теново, Болярово и Тополица. Там се отглеждат редица традиционни български сортове, както и много нови за България като Каберне Фран, Сира, Пети Вердо и Вионие. Засаждането на масивите е започнало през 2005 г., което означава, че някои лозя сега навлизат в най-добрите си години за плодоотдаване.

Откриването на новата винарна за микровинификация приключи с кулинарни изненади и награди приготвени от екипа на Ути Бъчваров. Деликатесите перфектно отговаряха на избраните вина на Вила Ямбол за случая – Резерва Каберне 2010,  Вила Ямбол Розе 2011 и Вила Ямбол Шардоне и Мускат, реколта 2012 г. Сред специалните гости на откриването бяха председателя на НВЛК д-р Пламен Моллов и Красимир Коев, председател на ИАЛВ. 

Обратно към новини